torstai 26. huhtikuuta 2012

Pilvitallennuksia: Google Drive ja Dropbox

Pilvitallennukset ovat näppärä keino päästä käsiksi omiin materiaaleihin kodin ulkopuolella ilman muistikkua tai muita kannettavia tallennusvälineitä. Google Drive pyrkii laajentamaan Googlen tarjoamia palveluja myös tälle saralle. Alahan ei ole mitään neitseellistä maaperää, sillä mm. Dropbox on tarjonnut pilvitallennusmahdollisuutta jo useamman vuoden ja myös Microsoft on SkyDrivellaan  tullut mukaan markkinoille. 



Google Drive tarjoaa osittain hyvin samankaltaista palvelua kuin DropBox: ohjelma pitää ladata kotikoneelle yms. jonka jälkeen halutut tiedostot tallennetaan omaan kansioonsa. Tämän jälkeen näitä tiedostoja voi avata itse tai jakaa muille millä koneella tahansa. Ohjelman käyttöönoton yhteydessä Google siirtää aiemmin Google Docsilla tehdyt dokumentit Driven alle.  


Pilvitallennus tarjoaa useita hyötyjä niin opettajille kuin oppilaillekin: molemmat voivat unohtaa liitetiedostojen lähettämisen ja muistitikkujen käytön ja tallentaa kotona tehdyt työt pilveen. Google Driven mielenkiintoinen sovellus on mahdollisuus käyttää kolmansia ohjelmia omien tiedostojen työstämiseen. Näin esim. Drivellä tallennnettuja kuvatiedostoja voi käsitellä suoraan Aviary kuvankäsitelyohjelmalla, videoita voi editoida WeVideolla ja diaesityksiä voi halutessaan editoida ja esittää  Sliderocket-ohjelmalla. 

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Nettipohjaista kuvankäsittelyä ja kuvien upottamista

Kuvien käsittelyyn on olemassa lukuisia, niin ilmaisia kuin maksullisiakin ohjelmia. Yksi esimerkki helppokäyttöisestä ja ilmaisesta nettipohjaisesta kuvankäsittelyohjelmasta on Picmonkey. Kyseisellä ohjelmalla tekee helposti kuvaan perusviilauksia: värien säätöä, tarkkuuden korjausta ja paljon muuta vinkeää. Opetuskäyttöön ohjelma sopii erinomaisesti, sillä sen käyttäminen ei edellytä rekisteröitymistä. Toinen hyvä ohjelma on Aviary. Se edellyttää rekisteröitymistä, mutta myös tällä ohjelmalla voi käsitellä kuvia monipuolisesti ja valmiit kuvat voi mm. linkittää haluamalleen sivulle. 



Nettiin ladatut kuvat voi halutessaan esittää joko Embedit.it-ohjelmalla (esimerkki yläpuolella) tai Zoom.it-ohjelmalla (alapuolella). Ensinmainitulla voi upottaa joko koneelta tai netistä löytyviä kuvia ja muita materiaaleja. Zoom.it tarjoaa paljolti samoja mahdollisuuksia: sen avulla voi näyttää netistä löytyviä kuvia, zoomailla niitä, liikkua kuvan eri kohdissa ja upottaa kuva omalle sivulle. Molemmat ohjelmat  ovat hyödyllisiä työkaluja jos opettaja haluaa esim. kertoa näyttämänsä kuvan, maalauksen tai esim vanhan kartan jostain tietystä kohdasta. 




torstai 12. huhtikuuta 2012

Turvallista tweettailua

Vaikka Twitterin suosio ei ole Suomessa koskaan noussut Yhdysvaltojen tasolle, niin suppeampaa viestintää voi hyödyntää myös koulumaailmassa. Erityisen hyvin tähän tarkoitukseen tuntuisi sopivan Twiducate-ohjelma, joka tarjoaa opettajalle useita hyödyllisiä ominaisuuksia. Opettaja voi rajoittaa helposti osallistujia, sillä jokainen keskustelija tarvitsee oman salasanan ja käyttäjätunnuksen, jotka opettaja luo. Oppilaiden ei tarvitse luovuttaa omia sähköpostitunnuksiaan vaan koko homma on opettajan käsissä. Twiducatea voi käyttää eriasteisten keskustelujen lisäksi myös tehtävänantoihin: viesteihin voi liittää niin tekstiä, kuvia, linkkejä kuin html-koodiakin (ainakin Thinglink ja YouTube toimivat upotettuina). Sivun reunaan voi lisäksi liittää tärkeitä päivämääriä ja kirjanmerkkejä.