lauantai 25. helmikuuta 2012

Oppimisympäristöt

Fronter on monille opettajille tuttu oppimisympäristö, mutta tarjolla on useita muitakin vaihtoehtoja. Osa oppimisympäristöistä on ilmaisia, toisissa on mahdollista valita joko maksullinen tai ilmainen versio. Schoology, Edmodo ja CourseSites ovat perusversioltaan ilmaisia ja ovat jo löytäneet useita käyttäjiä, erityisesti Yhdysvalloista. Mikään ei kuitenkaan estä kyseisten sovellusten käyttämistä myös Suomessa.

Kaikki kolme ohjelmaa tarjoavat useita välineitä opettajien tarpeisiin: jokaisella näistä voi tehdä erilaisia kursseja, joihin opettaja voi kutsua oppilaita. Kurssiohjeiden lisäksi opettaja voi tallentaa mukaan erilaisia tiedostoja, laittaa linkkejä, upottaa koodia, käyttää ohjelmia älypuhelimilla ja paljon muuta. Erojakin toki löytyy, sillä kahden ensiksi mainitun, Schoologyn ja Edmodon tehtävienteko-ohjelmat ovat hieman suppeampia kuin CourseSitessa. Lisäksi CourseSites-ohjelmalla voi tehdä mm. Wikejä. Schoologyn hyvänä puolena on mm. mahdollisuus ladata dokumentteja suoraan Google Docsista. Edmodosta löytyy puolestaan helppo tapa upottaa mm. Glogster-postereita. Kaikista kolmesta löytyy niin kalenteri kuin mahdollisuus blogienkin tekoon.  

CourseSites


Schoology


Edmodo



Weebly poikkeaa edellisistä, sillä ohjelman painopiste on auttaa nettisivujen tekemisessä. Ohjelmalla voi helposti tehdä tyylikkäitä kotisivuja ja opettaja voi antaa oppilaille tunnuksia heidän omia sivujaan varten. Weebly tarjoaa kuitenkin myös kelvollisen oppimisympäristön koulujen tarpeisiin. Opettaja voi liittää tekemiinsä nettisivuihin ulkoisen sovelluksen avulla galluppeja, tietokilpailuja jne. Sivuihin saa myös upotettua muita sovelluksia. Mukana on myös blogi, jonka käyttöä opettaja voi kontrolloida. Weeblystä on olemassa sekä maksuton että maksullinen versio. Maksullisessa versiossa on hieman enemmän ominaisuuksia, mutta ohjelman maksutonkin versio on kokeilemisen arvoinen.

Weebly


Jokainen edellä mainittu sovellus tuntuisi toimivan sopivassa käytössä mainiosti. Opettajan tarpeet ja omat mieltymykset vaikuttavatkin siihen mikä on itselle se sopivin. Ohessa lisätietoa eri oppimisympäristöistä:  Learning Management Systems

maanantai 13. helmikuuta 2012

Kuvakirjat opetuksessa

Työlästä tekstin tuottamista voi koettaa helpotta käyttämällä apuna erilaisia tekstiä ja kuvia yhdistäviä ohjelmia. Tekstiin liitettävät kuvat voivat joko stimuloida kirjoittamista tai sopivat kuvat voivat tukea tarinaa. Nettipohjaisia kuvakirjoja voi käyttää useissa eri oppiaineissa: ainakin kielissä, historiassa, terveystiedossa ja elämänkatsomustiedossa. Ohessa esittelen kaksi itselleni tutuinta ohjelmaa.

Kerpoof on hyvä valinta nuoremmille oppilaille. Ohjelma tarjoaa useita eri aihevaihtoehtoja, esim. villi länsi ja satumaisema. Kuviin voi liitää erilaisia hahmoja, esineitä, puhekuplia ja muuta vastaavaa. Kuvien alle oppilas kirjoittaa varsinaisen leipätekstin. Oppilas voi tallentaa tarinan ja lähettää halutessaan linkin, josta muut voivat käydä katsomassa tarinaa. Ohjelman arvoa nostaa sen tarjoamat opettajan apuvälineet: opettaja voi muodostaa erilaisia luokkia ja ohjelma antaa oppilaille salasanat. Yhden luokan työt näkyvät myös samalla aukeamalla. Kerpoof tarjoaa monia muitakin hyviä ominaisuuksia: mahdollisuuden tehdä pieniä animaatioita, piirtää kuvia ja opetella englannin sanoja. 


Toinen, hieman vanhemmillekin oppilaille sopiva ohjelma on Storybird. Ohjelmassa on paljon samoja ominaisuuksia kuin Kerpoofissa: mahdollisuus luoda opettajatunnukset, muodostaa luokkia ja tallentaa tuotoksia. Edellisten lisäksi Storybird tarjoaa mahdollisuuden antaa etukäteen valittuja tehtävänantoja ja lisäksi valmiit työt voi upottaa haluamalleen sivulle.

maanantai 6. helmikuuta 2012

Nettipelit osana oppimista

Erilaisilla peleillä voi piristää oppitunteja ja parhaimmillaan oppilaat oppivat asioita, joiden opiskelu voisi muuten tuntua työläältä tai vastemmieliseltä. Pelejä, jopa opetukseen suunnattuja pelejä, löytyy netistä pilvin pimein, mutta juuri omaan opetukseen sopivia ja itse muokattavia on sitten paljon vähemmän. Laitan tähän vain muutaman peliohjelman, joita olen itse kokeillut opetuksessa. 

Yksi suosikkisivustoni on Classtools.net. Ohjelman ulkoasu on hieman karu, mutta sillä voi helposti laatia erilaisia kysymyspelejä. Ohjelmaan syötetään vain halutut kysymykset ja vastaukset. Erityisen ohjelmasta tekee sen muokattavuus: saman tietokilpailun voi muuttaa ammuskeluksi, hyppimispeliksi yms. Tallennetun pelin voi linkittää tai upottaa haluamalleen sivulle. 





Toinen esimerkkini on Proprofs. Ohjelmalla voi tehdä helposti erilaisia sananetsintäpelejä, hirsipuita, ristisanoja ja palapelejä. Sanat ja mahdolliset kuvat voi itse ladata ohjelmaan ja pelin voi jälleen linkittää tai upottaa haluamalleen sivulle.


Hermosolut word search game » word search 

Kolmas esimerkkini on Purposegames. Ohjelmalla voi tehdä helposti erityisesti erilaisia maantieteen karttatehtäviä, sillä ohjelmassa on valmiita karttapohjoia, joihin voi itse laittaa haluamansa kohteet. Pelin voi linkittää haluamalleen sivulle. Lopuksi on vielä syytä mainita aiemmin kirjoittamastani Socrative-ohjelmasta. Myös viimeksi mainittua voin lämpimästi suositella.