maanantai 13. helmikuuta 2012

Kuvakirjat opetuksessa

Työlästä tekstin tuottamista voi koettaa helpotta käyttämällä apuna erilaisia tekstiä ja kuvia yhdistäviä ohjelmia. Tekstiin liitettävät kuvat voivat joko stimuloida kirjoittamista tai sopivat kuvat voivat tukea tarinaa. Nettipohjaisia kuvakirjoja voi käyttää useissa eri oppiaineissa: ainakin kielissä, historiassa, terveystiedossa ja elämänkatsomustiedossa. Ohessa esittelen kaksi itselleni tutuinta ohjelmaa.

Kerpoof on hyvä valinta nuoremmille oppilaille. Ohjelma tarjoaa useita eri aihevaihtoehtoja, esim. villi länsi ja satumaisema. Kuviin voi liitää erilaisia hahmoja, esineitä, puhekuplia ja muuta vastaavaa. Kuvien alle oppilas kirjoittaa varsinaisen leipätekstin. Oppilas voi tallentaa tarinan ja lähettää halutessaan linkin, josta muut voivat käydä katsomassa tarinaa. Ohjelman arvoa nostaa sen tarjoamat opettajan apuvälineet: opettaja voi muodostaa erilaisia luokkia ja ohjelma antaa oppilaille salasanat. Yhden luokan työt näkyvät myös samalla aukeamalla. Kerpoof tarjoaa monia muitakin hyviä ominaisuuksia: mahdollisuuden tehdä pieniä animaatioita, piirtää kuvia ja opetella englannin sanoja. 


Toinen, hieman vanhemmillekin oppilaille sopiva ohjelma on Storybird. Ohjelmassa on paljon samoja ominaisuuksia kuin Kerpoofissa: mahdollisuus luoda opettajatunnukset, muodostaa luokkia ja tallentaa tuotoksia. Edellisten lisäksi Storybird tarjoaa mahdollisuuden antaa etukäteen valittuja tehtävänantoja ja lisäksi valmiit työt voi upottaa haluamalleen sivulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti